top of page

Hete, vrolijke pit of harde pit?


Hete pit of harde pit?

Mensen zijn soms een beetje in de war over het woordje 'pit' en haar betekenis. 'Het was een vrouw met pit.' 'Wat een heerlijk pittig gerecht.' 'Het gesprek wordt mij wat te pittig.' 'Ruwe bolster, blanke pit'. 'Zacht omhulsel, harde pit.'

Er is een aanzienlijk groot verschil tussen mensen met hete, vrolijke pit en een harde pit. Vergelijk het met een rode peper of een pruim in een gerecht. Als je er teveel peper in doet ga je vroeg of laat huilen, omdat het je de bek weer uitbrandt, als je er te weinig in doet wordt het laf of flauw. Net als bij een gesprek, een dialoog, een dans of een liefdesrelatie. Mensen met een vrolijke, hete pit, zorgen voor warmte, vloeibaarheid, olie op het vuur, geoliede bewegingen, temperament aan tafel en in bed en ze zorgen voor lichte, vrolijke grappen en grollen. Iemand met pit wordt in de volksmond bijna altijd gelijk getrokken met iemand met humor: dol op lol!

Iemand met een harde pit is een heel ander verhaal. Het oogt als iemand met pit, in een gesprek is zo iemand onvermurwbaar, zij zegt altijd wat zij denkt zonder ook maar enigszins af te wijken, hij is altijd iemand die zijn principes opvolgt, die harde beslissingen of keuzes kan maken, die hard wordt als iets te dichtbij komt of te vloeibaar maakt, die hard wordt om zijn naakte waarheid te beschermen. Dat soort pit is echt een heel ander soort pit dan de peperige soort.

Het is simpelweg zoals een pruim. Hoewel ik nu liever niet na een hele zomer pruimen plukken en taarten bakken met pruimen, de pruim wil beledigen. Maar een pruim is zacht en zoet als je erin hapt maar als je doorbijt of het helemaal wilt opeten kom je onverbiddelijk bij de harde pit uit. Harde pit is niet iets om vrolijk op door te kauwen. Hoewel veel mensen toch veel te lang op harde pitten blijven kauwen zonder het in de gaten te hebben. Het is niet iets waarbij je gaat roepen: 'Oei oei, wat heet, maar wat lekker.' Nee het is iets om uit te spugen, weg te doen, want een harde pit in de kern is onverteerbaar.

Het valt mij vaak op dat mensen in ieder geval over vrouwen in verwarring leven over een hete of harde pit. Vrouwen of mannen met een harde pit komen best vaak zacht, zoet en meegaand over. Ze smaken als een rijpe pruim, maar als je dichterbij komt zijn ze heel pittig. Ze zijn chagrijnig, gemakkelijk boos of teleurgesteld, ze zijn hard of onaanraakbaar of maken overal ruzie. Dan noemen ze dat een vrouw of man met pit. Maar ze zouden moeten zeggen: 'Een vrouw met een harde pit!'

Een vrouw met pit zou je een vrouw moeten noemen die hete olie op je vuur is, die smaak, kleur en kracht aan je gesprek en gerecht toevoegt, die vrolijke pit inbrengt in bed en in grapjes. Een vrouw met vrolijke pit is niet hard, is alles behalve hard. Maar ze heeft soms een iets taaier schilletje dan de vrouwen met harde pit. Zoals de schil van een peper iets taaier is dan de schil van een pruim of nectarine. Ze is blij en opgetogen en altijd klaar ergens een goeie hete peper in te gooien, wat dat 'ergens' ook maar zijn mag.

Ik heb mannen gekend met hete, vrolijke pit, en met een bikkelharde pit. Zo lief, zo zoet, zo vruchtrijk, zo mooi, zo zacht en zelfs meegaand van buiten maar zo hard van binnen. Ik verwarde dat soms ook met temperament. Net als anderen met mij. Maar het is onvermurwbaarheid en ook vaak verbitterdheid of gebrek aan flexibiliteit.

Hoewel ik de harde pit in de kern niet wil afkeuren of discrimineren in dit artikel is een harde pit wel echt altijd bedoeld om uit te spugen in plaats van vrolijk tot je te nemen en door te slikken, zoals een pittige maar flexibele peper wel goed in te nemen is en je verwarmt van binnen. Ik heb ook mannen gekend die vrolijke pit én een harde pit bleken te hebben. Dan speel je toch wel letterlijk met vuur, als je daar iets mee begint. Het is spannend, maar je moet goed opletten.

Sowieso is het naar mijn idee kort samengevat altijd een goede tip om niet teveel te slikken. Slik niet al te snel en te gemakkelijk. Slik niet te snel maar zet wel vrolijk ergens je tanden in. Wees gulzig en voorzichtig tegelijkertijd. Proef iets of iemand eerst op je tong. Word je er vrolijk of verhard van. Word je er heet of verstard van. Word je er blij of mopperig van.

Er is niks tegen een harde pit. Het kan heel nuttig zijn om op die manier je kern te beschermen. Verwar het enkel niet met vrolijke, gepeperde pit. Dat is simpelweg iets anders. Een harde vrouw of een vrolijke vrouw hebben allebei pit, maar toch echt een pit van andere makelij. Andere structuur, andere inhoud, andere substantie. En dat geldt voor alles en iedereen met pit.

En zelfs de harde pit kan weer een zachte kern van nieuw leven bevatten als je het niet doorslikt maar in de juiste grond en de juiste hoeveelheid water zachtjes en met zorg laat ontkiemen.

Wat mij betreft: ik ga toch wel voor een zachte kern en een pittige smaak! Ergens stevig je tanden in kunnen zetten zonder dat je je kiezen of je hart breekt, verdient toch wel mijn lichte voorkeur. En ik word graag ergens vrolijk van. Ik kan het ook niet helpen! Hoeveel ik ook van pruimen houd. Ik ontpit ze toch altijd even voordat ik ze in een gerecht of taart stop.

Column

Recente berichten
bottom of page