top of page

Liefde en kracht: power and pleasure


Liefde en Kracht Wat een Pracht Hand in hand Door heel het (innerlijk) land...

Kunnen we dat? Durven we dat, willen we dat? In het Engels heb je het woord Power dat dikwijls vertaald wordt in het Nederlands als kracht. Terwijl Power eigenlijk allebei is: kracht én macht. Het woord Strength staat puur voor kracht.

Toen ik een jaar of negentien was begon ik de boeken van Lynn Andrews te lezen die mijn leven gevormd en veranderd hebben. In vele van haar boeken staan deze twee thema's centraal: love and power. En wat ik al heel snel merkte in mijn werk met vrouwen is dat het voor vrouwen bijna een vies woord is: macht of power. We denken aan nemen ten koste van anderen, plunderen, de ander onder druk zetten, uitbuiten en ga zo nog maar even door.

We storten ons te kust en te keur in liefdesrelaties zonder ons onze eigen macht toe te eigenen, zonder werkelijk te weten wie we zijn en waar we voor staan. Eigenlijk is dat rampzalig en dat gaat maar door, soms tot op hoge leeftijd. Een vrouw verlaat haar eigen macht, haar invloed op haar leven en zelfs op de wereld als ze zich met huid en haar en hart en ziel in de liefde werpt. Ze versmelt in de verbinding.

Daarom, als ik met archetypen werk, zeg ik ook altijd met klem dat als je van het archetype van het magische kind rechtstreeks naar de minnares gaat in je tienertijd, je een archetype overslaat dat van essentieel belang is voor je eigen zielenrust en geestelijke gezondheid: de onafhankelijke maagd. Zij die haar eigen doelen heeft en raakt, zij die daadwerkelijk alléén durft te staan en haar eigen visie leeft en uitdraagt. En de ellende met de onafhankelijke maagd of Artemis is dat ze je vroeg of laat altijd terugfluit. Ze wil je altijd op de meest ongeschikte tijdstippen als je net alles (huisje, boompje, beestje) voor elkaar hebt, weglokken naar het vrije woud waar je werkelijke vrijheid kunt inademen, proeven en leven.

Echter zijn er ook vrouwen die al vroeg kiezen om voor kracht, macht en invloed te gaan. Ze worden een waar wereldwijf, betoveren de wereld met charisma, dragen hun visie uit, steken hun tong uit naar alle regels, conventies, geboden en verboden en gaan voor hun doelen en maken ze waar. Vaak hebben zij geleerd hun innerlijke minnares aan de wilgen te hangen, zich niet te zacht op te stellen. Omdat ze al vroeg zagen dat vrouwen en ook mannen voor liefde óf macht kiezen, dat de twee simpelweg niet samengaan.

Ik heb dat nooit geloofd. Als tiener al voelde ik dat er wat misging bij mannen en vrouwen (jongens en meisjes) als ze kozen voor het een of het ander. Zonder macht of kracht ben je een stuurloos schip in een oceaan van (emotionele) liefde. Zonder liefde ben je een rondwandelend hard hoofd met doelen zonder hart, zonder wild kloppend bloed in je aderen dat zich verbindt met alles dat leeft.

Zo is het ook met power and pleasure. Vaak leren we, vooral vrouwen, dat als we de pleasure, het plezier, de lust en het genot toelaten in ons leven, we hopeloos in de war raken en van God los. Dat we alleen nog maar hele dagen in bed blijven liggen, onder bomen liggen te staren met regen druppelend op onze huid, slagroom willen slurpen, naar wolken wijzen en een worden met onze minnaar of minnares. Té lijfelijk zijn brengt ons in gevaar is ons al heel vroeg geleerd. Maar niets is minder waar.

Het genot van ons lijf brengt ons in de hemel van mogelijkheden, van extase, van vreugde. We zijn ontworpen om deze vorm van genot te kunnen en mogen ervaren in dit leven. Ons hele lichaam is erop gebouwd te genieten van aanrakingen, van geuren, van kleuren, van aanraking, van blikken en van blozen.

En ja, het is ook belangrijk om daadwerkelijk jezelf te kennen, voor jezelf te durven staan. Je eigen macht en kracht te kennen en te kunnen inzetten en gebruiken in een wereld die voortdurend macht inzet om je denken te manipuleren. Het is van het grootste belang je stempel te kunnen en mogen drukken, van invloed te kunnen zijn, letterlijk en figuurlijk. Niet alleen geduldig en passief te wachten hoeveel ruimte je krijgt, of er toevallig iets in je handen rolt wat je mag ontvangen, maar ook durft te nemen wat jou toebehoort. Waar het gaat om ruimte, respect, aandacht, liefde, podium, licht, kracht, overvloed...

Te durven nemen van het leven én te durven geven en te versmelten/verbinden. En dat vinden we eng. Kunnen kracht en liefde, power and love, power and pleasure werkelijk samengaan? Wat mij betreft is het geen kwestie van kunnen maar moeten. De een raakt volledig uit balans zonder de ander. De hele godganse wereld is daar het levende voorbeeld van. Ze zouden een heilig huwelijk moeten aangaan, stevig geworteld in eigenheid en toch samen functionerend. Zo worden wij werkelijk volwassen en rijp, zowel in kracht als in liefde.

De lust tot eten, de lust tot vrijuit leven, voelen, ervaren, vrijen is voor veel mensen ook een taboe of een ondergronds gebeuren waar niemand echt bij kan. Maar als we onze lust nu eens zouden koppelen aan onze liefde en onze lol. Hoeveel lucht en licht zou er dan wel niet bij kunnen? Power and pleasure hoewel het zeker een uitdaging is, horen hand in hand te gaan. Zij aan zij, in jou én in mij!

Wil je hier eens echt uitgebreid aan proeven, kom dan naar onze Belevingsdag op 22 april waarin juist deze twee thema's werkelijk gevoeld, ervaren en belichaamd worden. Middels tantrische oefeningen, meditaties, helende dans, voorspel, naspel, vuur, eten en drinken, cuddle corners, burlesque, rituelen en the art of tease,. And soooo much more! De laatste tickets kun je nu nog kopen mét (dit weekend voor het laatst) vroegboekkorting. Of hoe Shayna Mazure-Lubben het zegt: Early Goddess korting. De link hiervan staat hieronder in de comments. Wij zijn een magisch team samen. Durf jij het aan? Power and pleasure werkelijk samen laten gaan? Kom het beleven! Nog 8

Alle reacties: 10Jij, Flower Pelzer, Shayna Mazure-Lubben en 7 anderen

Comments


Column

Recente berichten
bottom of page