top of page

Levenslessen van een piraat


Wilde je altijd al piraat zijn, stiekem of heel openlijk? Lekker van de hak op de tak springend door het leven? Eigenzinnig, levenslustig en eigenwijs in plaats van keurig netjes en gestructureerd wachtend in de rij? Zie je eruit als een prinses maar zit je boordevol piratenstreken of net andersom? Heb je behoefte aan kunst, dans, vliegwerk en avonturen sparen in plaats van tiara's of juist allemaal? Waarom zou je eigenlijk een piraat willen zijn?

Weet je nog, dat moment dat we bijna allemaal net als Pippa Langkous wilden zijn? Die vrijgevochten, eigenwijze, super creatieve, eigen gemaakte powermeid. Zij die omgekeerd in bed sliep, met haar dieren praatte, haar vader kon optillen en oceanen bevoer in zelf gemaakte bootjes. Zij die voor ieder dilemma of probleem een uiterst originele oplossing wist. Zij die niet wachtte om wakker gekust te worden door wie of wat dan ook maar een ieder om zich heen wakker schudde met haar ongelofelijk energieke geest en levenslust. Zij wil graag geleefd worden. De piraat in jou wil dolgraag wakker gekust worden door jou en daarna alles en iedereen wakker schudden in je leven. Zou je het haar durven toestaan? Want ze gooit maskers, schilden en muurtjes omver en heeft lak aan alle 'hoe hoort het eigenlijks'. Ze schatert om de gewone omgangsregels en is altijd uit op avontuur. Ga je mee op avonturenjacht en avonturen sparen? Als niet nu, wanneer dan wel?

Op facebook zie ik vaak plaatjes gedeeld worden en voorbij komen van oude, heel eigenwijze, eigenzinnige dames in super creatieve en aparte kleding gekke dingen doen en bijna iedereen roept en schrijft dan: zo wil ik ouder worden. Maar geloof me als ik je een heel algemeen bekend geheim verklap: als je nu niet zo leeft, leef je al helemaal niet (meer) zo als je ouder wordt. Want dat wat je nu doet en bent wordt meestal erger als je ouder wordt. Als je koppig bent, word je later zo koppig als een ezel. Als je saai bent, eindig je later achter de geraniums. Als je gierig bent, ga je later helemaal op je zak met geld en rijkdommen zitten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en breken mensen pas uit en vrij als ze over de tachtig zijn. Maar over het algemeen is het moment om eigenwijs, eigenzinnig en apart te gaan leven, gewoon NU! En HIER!

Het is nooit te laat en nooit te vroeg, vandaag is helemaal perfect. Trek wat vaker de stoute schoenen aan, ja ook letterlijk. Trek vaker gekke bekken en steek absoluut wat vaker je tong uit. Ze noemen dat gezichtstherapie. (Daar word je later als je groot bent heel mooi oud van! Heus waar!) Knipoog eens wat vaker onverwacht, zet meer en vreemdere hoeden op, doe alsof je een taal spreekt waar nog nooit iemand van gehoord heeft en kijk er heel overtuigend bij. Spring wat vaker, gewoon lekker wat in het rond. Of draai rondjes tot je letterlijk sterretjes ziet. Lig eens wat vaker dwars en zeg uitbundig 'JA' als je iets wilt en leuk en lekker vindt en even hard 'NEE' als iets je niet bevalt. Ga handstand doen op een schoolplein. Ga liggen op je rug, zomaar ergens, gewoon om de boel even van de andere kant te bekijken. Verkleed je elke dag opnieuw, alsof je naar een heel speciaal feest gaat of op avonturen gaat jagen, want dat is ook zo immers. Of ga eens totaal ongewassen de straat op met wilde haren en ogen, gewoon om te zien wat het effect is op jezelf en de buitenwereld. Verlicht de wereld en jezelf. En zorg dat je de meest waanzinnige verhalen na kunt vertellen. Niet alleen later als je groot bent, maar nu, vanavond als je in je eigen bed ligt en jezelf in slaap wilt brengen. En spring dan iedere dag vol plezier uit je bed, met schots en scheve haren en een piratenklep op je hoofd. Ga het avontuur van je leven aan, duik erin. Wees NU wie je later zo graag zou willen worden. Wat je leeftijd ook maar is. Wat je kleur, vorm, cultuur of sekse ook maar is. Doe het nu.

We hebben veel en veel meer en nog meer en vaker piratenlessen nodig. En daarom schrijf ik daarover speciaal voor jou een piratenboek. Want wie wil er nu een piraat zijn, zul je misschien denken? In plaats van een prinses? Lieve help, ik natuurlijk! En jij!?

Column

Recente berichten
bottom of page