top of page

De terugkeer van de Godin


Met knikkende knieën en een verhoogde hartslag nam ik de film op voor de promotie van mijn nieuwste boek ‘EEN MET DE BRON’. Om eerlijk te zijn voelde het helemaal niet als promotie maar als pure inwijding. Ik had daar heel serene ideeën over: de terugkeer van het goddelijk vrouwelijke, de Godin, de oermoeder. Dat wil ik best toegeven.


Het ging heel anders, zoals alles in mijn leven waar ik verwachtingen aan vastkoppelde anders verliep. We stapten uit de auto en het begon me toch te stormen! Er is echter tijdens de gehele opname geen druppeltje regen gevallen. Ik wist dat van te voren. Tijdens de shoot buiten zou het droog blijven. Zodra we terugreden begon het pijpenstelen te regenen. De terugkeer van de Godin zal stormachtig verlopen, met barensweeën, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en andere zwangerschapsklachten.


Ik kroop door de aarde, hing in bomen, orakelde, kroop door wortels heen, zong en viel geheel in het water. In continue connectie met een gigantisch paard dat naar me keek en aan mijn trommel en hoofdtooi snuffelde en knabbelde.

Wij allen zijn de moeders die de Nieuwe Aarde zullen baren: een aarde van evenwicht, een nieuwe wereld waarin verschillen gevierd worden en waarin we allen in hetzelfde licht van liefde kunnen wandelen. Een nieuwe aarde waar het goddelijk vrouwelijk en het seksueel vrouwelijke in alle ere en heiligheid hersteld zijn, niet alleen op hippie festivals maar tot in de preekstoel of de vergadertafel van het meest wereldse toneel.


Nu wil er een nieuwe aarde en een nieuwe tijd geboren worden, de tijd waarin wij een zijn met de Bron van bezieling. Waarin wij niet langer afgesneden zijn door ons eigen hoofd of door de maatschappij of religie van onze eigen goddelijkheid, heiligheid en seksualiteit. Een heiligheid die alles omvat: onze ontembaarheid, onze verscheidenheid, onze emoties, ons lijf, ons denken, onze angsten, onze nacht, ons donker, al onze facetten, al onze kleuren en verschillen. De heiligheid wil in ere hersteld en vooral in aardsheid en lichamelijkheid geleefd worden. De verbindingen geheeld.


De terugkeer van de Godin is niet alleen een verheven en verlicht gebeuren. Ze kruipt uit het donker van de aarde, zij waadt door oceanen van golven, zij schreeuwt, onthult, ontsluiert, zij scheurt los en breekt uit. De heiligheid zal juist in ieder facet van onze menselijkheid terugkeren. Niet langer verheven zijn. Niet langer ergens boven staan maar verbonden zijn.


De kansel betreden in Godinnenkostuum was niet zo eenvoudig als het hier op de film lijkt. Mijn knieën knikten en mijn moeder die kerkwacht is, keek steeds angstvallig naar de deur, alsof we zelfs nu nog de inquisitie verwachtten. Ik weet dat mijn grootmoeders hiervoor vermoord zouden zijn. Een oude kerk waarin nog altijd de christelijke godsdienst actief beleid en beleefd wordt.


Met ogen op steeltjes keek ze naar haar dochter die in vol ornaat de kansel opgeklommen was en met haar vuist in de lucht sloeg. Ook mijn zoon Fakteh die nog nooit eerder in een kerk was geweest en Roos zaten als gemeenteleden in de kerkbanken te kijken en te luisteren. Fotografe Catrien Nicolai en filmmaakster Sarah Boomstra van Sarahveli productions dartelden om mij heen en maakten magie deze dag.


Ik weet dat de zigeneurlijn in mij zingt en orakelt dwars door de stormen van mens en natuur heen. Ik weet dat mijn grootvader goedkeurend toeknikt. Ik werk net als hij: in spiritus. Met mijn hoofd in de wolken en mijn lijf in vuur en vlam: in spiritus. Inspiratie. En anders niets.


Ik deel geen dingen, ik geef geen trainingen waarin ik van te voren vanuit mijn hoofd bedenk wat ik zal doen. Ik leid (en volg) vanuit de Bron die door mij heen stroomt en ademt. De inspiratie komt soms ter plekke tot mij en soms gelukkig al wat eerder. Mijn grootvader kwam soms te laat tijdens zijn eigen diensten en werd soms zo geïnspireerd dat hij een hele nacht niet sliep en altijd zijn sokken kwijt was.


Zo is het goed. Een met de Bron.

Net als JIJ!

En net als iedereen! Altijd en overal... ook als jij het even niet ziet, weet of doorhebt.


Vanaf september start de nieuwe training EEN MET DE BRON, voor mannen en vrouwen.

En dan start ook de nieuwe jaartraining voor vrouwen: De terugkeer van de Godin (in al haar facetten!).

Je kunt je inschrijven, mijn nieuwe film bekijken of mijn boek bestellen via mijn website. www.pippapinuppins.com.

Comments


Column

Recente berichten
bottom of page