top of page

Aanmoedigen is een werkwoord!


De meeste vrouwen bewonderen sterke andere vrouwen enorm, die zeggen en doen wat ze willen, die de wereld shaken en waken en misschien soms zelfs een beetje breaken. Zodat er iets mooiers, schoners en beters uit tevoorschijn komt. Maar als Nederlanders ergens om bekend staan is het wel dat ze elkaar niet omhoog durven klappen. Het ego van de vrouw mag niet geboost worden. Niemand weet meer waarom dat niet mag. Want we doen niet anders bij mannen, terwijl ik oprecht denk dat mannen wel met iets minder aanmoediging voor hun ego kunnen overleven. Wist je dat een man die een beetje diepzinnig en zwoel in de camera kijkt en verlichtende woorden spreekt 200 keer zo vaak bekeken en bejubeld wordt? Door mannen én vrouwen! Ze hoeven alleen maar ‘Goeiemorgen prachtige mensen’ te zeggen of iets dergelijks, op een trommel te slaan of iets liefs over het vrouwelijke te zeggen en natuurlijk diep in de camera te kijken en de hele wereld volgt en bejubelt hen. Ligt aan hun voeten.

Vrouwen die bij mij een traject ingaan vragen mij: ‘Maar wat als ik weerstand of tegenstand ontmoet op mijn pad naar kracht, genezing, seksuele bevrijding?’

‘Natuurlijk krijg je weerstand! Toen ik mijn meest blije, ongestoorde zelf ging delen kreeg ik een gigantische daling in de facebookvriendschappen en de likes.’

Mensen schrokken zich rot.

‘Welke kant gaat ze nu op?’

‘Blij, sexy én inspireren?’

‘Blijf liever gewoon je eigen kwetsbare zelf!’

Vrouwen en mannen zijn dol op het kwetsbare zelf van vrouwen, zo dol dat iets delen over je schaamte of schaduwkanten mateloos bejubeld wordt terwijl je mannelijke broeder zijn wazige wijsheid aan het uitstrooien is met een verlicht gezicht, moeten wij toch een beetje duidelijk maken dat het ons niet is komen aanwaaien. We hebben ervoor geploeterd en hoe?! Die boodschap moet loud en clear zijn. Dan krijg je het felbegeerde compliment:

‘Wat ben jij een sterke vrouw zeg!’

Halleluja, we hebben de woorden binnen en kunnen ze woord voor woord aan onze overwinningsvlag hangen.

Waarom willen we dat zo graag horen? Het is toch verdorie al eeuwenlang bekend dat vrouwen rotsen in iedere branding zijn en de hele mensheid voortkomt uit de kracht van hun baarmoeder en voedende borsten.

En waarom zouden we niet jubelend trots mogen zijn op iets wat ons is komen aanwaaien? Waarom moet het altijd iets zijn waarvoor we bloed, zweet en tranen vergoten hebben? For God’s sake. En waarom is gratis inspiratie bieden, zoveel vrouwelijker dan sexy ondernemen en geld vragen? Bij mannen is dat toch ook woest aantrekkelijk?

Nee, als vrouwen zeggen: ‘Ik wil dolgraag net als jij in mijn kracht leren staan op mijn eigen manier, durven wat ik wil en helemaal tevoorschijn komen maar ik wil niets kwijtraken’, dan zeg ik heel eerlijk: ‘Dat kan niet, poppie.’

‘Je betaalt nog altijd een prijs. De prijs is veranderd naarmate de tijd is gevorderd maar de prijs zelf betaal je nog steeds. Ben je bereid die prijs te betalen? Of wil je liever de andere prijs betalen: je ware zelf, je kracht, je blije vrijheid, je vrije spontaniteit en wildheid, je genezing. Want betalen doe je…’

Je riskeert tegenwoordig nog net je eigen leven niet als je als vrouw hélemaal vrij en blij durft te zijn, maar je riskeert zeker wel je connecties, je vriendschappen, je aanmoediging. Want in het begin word je niet aangemoedigd. Zelfs niet door degenen die steeds voor je applaudisseerden toen je vanuit het donker je kwetsbaarheid deelde.

Ze zijn in geen velden en wegen meer te bekennen als je werkelijk tevoorschijn komt. Ineens hebben ze het gevoel dat ze iets moeten. Nu jij het juk hebt afgelegd en gegooid, daag je hun ook tot iets uit. Meestal vinden ze dat de eerste weken inspirerend en daarna vinden ze je irritant worden. Je doet een beroep op hun. Je maakt ze wakker, je shaket ze van binnen. Alle krachtige vrouwen die ik volg en actief bewonder en support, krijgen dagelijks met afkeur en vernietigende feedback te maken. Krachtige vrouwen die taboes doorbreken, krijgen in Nederland en nog steeds overal ter wereld ongelofelijke bakken met haatmail, moord dreigingen en verkrachtingsdreigingen. We vinden dat vrij normaal.

‘Moet ze zich maar niet zo ongecensureerd uitspreken.’

We vechten niet voor haar. We delen haar berichten schoorvoetend of niet, straks haten 'ze' ons ook nog.

Mannen die ook maar iets diepzinnigs zeggen met een wazige blik worden toegeschreeuwd, alsof we (mannen en vrouwen) groupies zijn. Sorry, maar ik vind dit zo schaamtelijk. De vrouwen worden afgemaakt of ze worden in stilte bewonderd.

Er is een onderzoek geweest dat mannen én vrouwen de neiging hebben mannen te bejubelen en vrouwen stilzwijgend te bewonderen. Wtf heeft een vrouw daaraan? Als jij van jezelf weet dat je allerlei vrouwen stilzwijgend bewondert stuur ze dan je applaus vandaag nog. Koop hun producten, schrijf je aanbevelingen, reageer, like, deel, wat je maar kunt bedenken.

En vrouwen, als je aan empowerment doet, als je vanuit je volle kracht tevoorschijn wilt komen en wilt zijn wie je bent en nog meer: op je geheel eigen manier, durf dan nu loud and clear andere vrouwen die dat doen aan te moedigen, te delen, te verspreiden, te liken en erop te reageren. Op een dag zul jij dat ook nodig hebben, geloof mij maar!

Aanmoedigen is een WERKWOORD! Zet elkaar in het zonnetje. En voor iedere man die je bejubelt, kies minstens 10 vrouwen daarnaast die je mede bejubelt, het liefst een vrouw die niet aan de standaarden voldoet van schoonheid en ‘vrouwelijk gedrag’ maar meer vrijheid voor ons allen aan het bekokstoven is, verdorie. Doordat zij nu buiten de boekjes treedt, heb jij straks meer boeken en verhalen om te kunnen schrijven. Omdat zij de doodswensen aan haar bonte laars lapt en doorgaat met zeggen waar het opstaat, misschien zelfs zonder spirituele trommel in haar hand en met felle ogen naar de horizon, heb jij straks zoveel meer ruimte. Bejubel haar, val haar niet af want dat is wat je iedere dag in je eigen leven doet: of je nu man of vrouw bent, als je vrouwen in de buitenwereld die op hun geheel eigen wijze hun kracht inbrengen, wijs je die vrouw in jezelf en je relaties af. Geef haar ademruimte, beweegruimte en vooral spreekruimte. Niet alleen vanuit het donker als ze kwetsbaar is, maar in haar volle kracht. Op een dag zul jij in die spotlight staan en zul je door diezelfde vrouwen aangemoedigd, herkend en erkend worden. En hopelijk ook door een paar dappere mannen die weten dat alle wijsheid van het universum uit de baarmoeder van de vrouw stamt.

Amen.

Column

Recente berichten
bottom of page