top of page

De Witte Tent en Vrouwelijk Leiderschap!


De Witte Tent en Vrouwelijk leiderschap! Waaraan herken je een vrouwelijk leider? Aan het feit dat ze in haar kracht staat en andere vrouwen niet afvalt of aanvalt. In geen enkele situatie. Natuurlijk mag ze van zich afbijten als iemand haar grenzen overschrijdt maar ze valt niet aan, ze concurreert niet, op geen enkel gebied. Ze gelooft in eigenheid, onafhankelijkheid en toch in sublieme samenwerking. Ze valt de ander niet aan op zijn of haar uiterlijk, vormen, religie, kleur, seksuele geaardheid, verleden, pad, achtergrond maar ook niet op zijn of haar activiteiten en manier van in de wereld staan. Ze houdt zich niet in en verwacht ook niet van anderen dat zij zich inhouden en is toch beschaafd op een begaafde manier. Ze valt mensen niet af of aan op hun eigen post, hun eigen pagina, ze maakt geen reclame voor zichzelf op de tijdlijn van een ander, ze laat de ander in zijn of haar waarde en draagt toch volledig en zonder enige gene haar eigen boodschap uit.

Er is natuurlijk een verschil tussen de witte tent en de rode tent, mijns inziens. Zoals iedere vrouwengroep weer net iets anders werkt en een andere focus heeft. Dit wordt me nu al maanden gevraagd, wat ik volkomen begrijp. Er zijn vele vrouwengroepen en -bijeenkomsten in het land. De rode tent is een prachtig concept. Ik heb rode tent bijeenkomsten bijgewoond in Griekenland en dit werd allerprachtigst gedaan. Zo heb je ook maangroepen, volle maan groepen, regenboogtenten, gouden tenten, nieuwe maangroepen, vrouwengroepen, het maakt niet uit. Het zijn allemaal zusterstromingen. Als de vrouwengroepen nu ook al gaan concurreren is voor mij alle zuiverheid verdwenen en het einde in zicht. De term de witte tent komt voort uit de culturele achtergrond van Alejandra, mijn vriendin met wie ik de witte tent begeleid. Het is een plek van vrouwelijk leiderschap. Je kijkt naar je eigen leven, lijf en liefde maar ook naar je eigen lijden met liefdevolle ogen, creatieve handen en een dansend lijf, in verbinding. En vervolgens begeleiden we je op een magische reis, een traject van drie maanden, naar waarlijk leiderschap:volledig in je eigen kracht NAAST de ander gaan staan.

Ikzelf doe altijd uitgebreid vooronderzoek voor ik iets opzet. Ik heb het oorspronkelijke boekje van de rode tent van achter tot voor gelezen en vind het prachtig geschreven. De naam die je de vrouwenbijeenkomst geeft maakt niet uit. Ook de rode tent was weer een reactie of antwoord op andere vrouwengroepen met net een andere en nieuwe focus. Ook zij geloven niet in concurrentie maar in samenwerking, elkaar bijvallen, in plaats van afvallen of aanvallen. Iedere vrouw kan dan een tent of bijeenkomst vinden die bij haar en haar thema of proces past. Hoe mooi is dat, dat er zoveel verschillende richtingen en namen voor zijn.

Dan gaan we naar het volgende hot item: we vragen geld. Ja, dat klopt. Vrouwelijk leiderschap houdt niet in dat je geen geld mag vragen, al is dat ons wel geleerd. Ik kan je eerlijk zeggen dat we het met zoveel hart en ziel doen en graag in kleine groepjes werken dat we tot nu toe enkel quitte gespeeld hebben. Dus nee, we verdienen er (nog) niet aan. Maar stel dat we dat wel zouden doen? Is dat erg? Als we zoveel tijd, voorwerk, materiaal, kosten voor flyers en huur en ga zo maar door investeren. Waarom eigenlijk? Iedereen vraagt toch geld voor zijn werk? Waarom vrouwen niet als ze het hebben over vrouwelijk leiderschap? Bovendien zijn we beide zeer ervaren en hebben een zeer gedegen opleiding voor dit werk. Dat kostte ook geld. Waarom zouden wit en rood met elkaar moeten concurreren? Wit is de kleur die alle kleuren in zichzelf opneemt. Alle kleuren zijn welkom. Wit staat voor de witte tipi's van de culturele achtergrond van Alejandra maar wit staat ook voor het witte haar dat iedere vrouw op een bepaalde leeftijd krijgt, van welke culturele achtergrond dan ook: de kleur van wijsheid, de wilde haren zijn wijze haren geworden. Waar je ook vandaan komt.

Die innerlijke wijze vrouw, die vragen we in onze bijeenkomsten tevoorschijn te komen. Helemaal, in al haar vrouwelijke glorie, schoonheid, kracht, liefde, tijdloosheid, vreugde en zaligheid. Je hoeft niet kleiner, groter, dikker, dunner, gewaagder, verlegener, stiller of luider te worden. Je bent zoals je bent een geschenk voor de wereld en je zusters ook. En degenen die hier in Groningen of elders de rode tent begeleiden of welke andere zusterstroming ook zijn ook mijn zusters. We doen allemaal prachtig werk. ik zal hen nooit afvallen of aanvallen, onder geen geding. Het enige wat ik verwacht van andere vrouwen zeker op mijn eigen folders, mijn eigen pagina en mijn eigen evenementspagina is hetzelfde respect. Want dat is wijsheid, dat is vrouwelijk leiderschap. Naast elkaar staan!

Dat is mijn uitleg over vrouwelijk leiderschap en de witte tent. Welkom! We starten op 10 februari aanstaande... We zijn niet bang voor tegenwerking. Wij geloven in samenwerking, in de schoonheid en ware kracht van vrouwen en in onze eigen missie! Wij geloven in alle vrouwen en al hun missies!

Column

Recente berichten
bottom of page