top of page

Van Zonderok en Boetekleed naar Powerdress

Van zonderok naar powerdress!

Er was een fase in mijn ziek zijn dat ik met alles geholpen moest worden. Zo werd ik zelfs eens met kruk en al goed onder de douche gezet door een vriendin die mij heerlijk inzeepte en alles nauwkeurig bij langsging, mij daarna zachtjes en toch stevig afdroogde en me toen in mijn mooiste jurk kleedde. Iets wat ik totaal niet begreep omdat dat onnozel en onhandig voelde. Ik lag toch de hele dag op de bank of in bed en als ik naar buiten ging was het in een rolstoel geduwd door een ander, ingepakt in een dikke deken tegen de eeuwige kou. Ik tutte mij dus niet meer op maar deed zo handig mogelijke kleding aan. Toch voelde ik me een totaal ander mens toen ze klaar met me was, mijn haar verzorgd, mijn lijf helemaal ingezeept en ingesmeerd met olie en ik zat klaar als voor een feest in mijn mooiste jurk. Als het lijf van binnen niet werkt kan het ook heel nuttig zijn om het dan maar van buitenaf te versieren en te verzorgen. Als je jezelf als patiënt iedere dag in de spiegel tegenkomt met onverzorgde haren en pyjama broek doet dat ook iets met je zelfbeeld. Dat is geen feest! Ik voelde me weer vrouw door haar actie. En ik ben altijd erg dol geweest op fijne materialen, mooie stoffen, opbeurende kleding en vrolijke kleuren. Ik was teveel donkerblauw en donkergroen gaan dragen, terwijl ik houd van vrolijke kleuren.

Het is juist als je ziek of depressief bent goed je af te vragen: wat beurt mij op, waar voel ik me werkelijk lekker in, hoe bekrachtig ik mezelf, via de kleuren en kleding die ik draag, de eventuele geur die ik opdoe, het kapsel dat ik draag, de uitjes die ik maak, de kunst die aan de muur hangt. Alles om je heen moet je in deze fase terug of vooruit brengen naar je eigenlijke gezonde, feestelijke staat van zijn. Alles moet voor jou 'YES!' uitstralen. Dus mocht je bijvoorbeeld een pruik moeten nemen, wegens een ziekte, schaf dan degene aan die je helemaal het gevoel geeft chique, rebels en kinky te zijn. Dat heb je nodig, om een ziekte te bestrijden. En als je van binnen half gevloerd bent en geen energie hebt, kun je dus alle energie gebruiken om je heen (letterlijk) die er voor handen is. Alleen nog maar grijze slobberkleding dragen, verlepte planten om je heen hebben en kale muren (tenzij je daar vrolijk van word) is als een enorme zonderok die je draagt. Een boetekleed van ziekte. Ik snap echt als geen ander dat je het praktisch wilt als je ziek bent, dus van mijn part hang je al je feestkleren aan de muur in plaats van aan je lijf zoals ik een tijd deed, maar hang ze op, waarop dan ook!

'Wat beurt mij werkelijk heel erg op? Taart, hoedjes, blauw haar, een tatoeage, een grote hoed, een knal paarse tas, hoge rode pumps, sexy lingerie?' Het zijn heel belangrijke vragen en zeer onderschatte kwesties waar maar weinig bij stil gestaan wordt. Toen mijn haar erg uitviel en ik hier heel veel moeite meekreeg, heb ik voor mezelf een super schattig en koket knalroze hoedje van vilt gekocht. Zelfs als ik het goede ding niet eens op mijn hoofd droeg maar gewoon zag hangen fleurde me dat al op. Zo heb ik toen ik op mijn allerslechtst was, een ‘powerdress’ via internet besteld. Een zwarte jurk met rode kersjes, vintage stijl. Een jurk die ik altijd al wilde. Een beauty! Om van te kwijlen. De eerste maanden hing hij enkel aan de deur te prijken. Mij te verleiden en toe te fluisteren van een toekomst waarin ik weer zou kunnen rondzwieren op de muziek in warme armen, handen en landen. Die ‘powerdress’ zoals ik hem noemde was een statement, werd mijn symbool en instrument. Juist in een tijd waarin alle geld opging aan diëten, pillen, supplementen en behandelingen, gewoon een jurk kopen die je niet eens aan kunt trekken. Investeren in luxe, want dat is gezond! Van boetekleed en zonderok naar powerdress. Jezelf bekrachtigen from the inside out. Die jurk heb ik daarna toen ik wel weer meer kon doen heel vaak aangehad en elke keer dat ik hem droeg voelde ik mijn kracht en schoonheid. Het werd een vlag en wimpel op mijn proces, op mijn genezing.

Later kocht ik ook nog de ‘happy dress’, toen ik echt in zak en bijna as belandde met teveel doodswensen en nare stemmen in mijn hoofd. Hij was gek genoeg zwart van kleur, maar beeldschoon en ik voelde me er een luchthartig en lichthartig elfje en tegelijkertijd een soort stoute Betty Boob in. Zo heb ik ook de knalroze koninginnenjas, die ik maar heel af en toe draag (die ik kocht toen ik voor het eerst mijn eigen bedrijf startte), de blauwe capejurk waarin ik een toverfee lijk (toen ik voor de vierde keer zwanger was en het kind alweer kwijtraakte), de turkooizen schoentjes met hakjes (toen ik in een rolstoel belandde en die ik op de rand van mijn bed zette als pronkstuk voor de toekomst), de tango schoenen met stiletto hakken en rood met witte stipjes (toen ik mijn eerste wiebelige danspasjes weer maakte na een tergend jarenlang ziektebed, in de armen van mijn wild hartstochtelijke Turk). Het betreft hier geen items of kleding die ik vaak draag, maar ik bewonder ze, leg ze neer, hang ze op, laat ze mij een verhaal vertellen van mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden, ziekte of tekortkomingen. Alles is een reden om te vieren, ook de mislukkingen, ziektes en miskramen.

Schaf die ‘powerdresses’ aan! Misschien heb je niets met jurken of kleding maar kun je iets anders bedenken, juist in de tijd dat al je geld en energie opgaat aan pillen of behandelingen, koop iets helemaal voor jezelf en helemaal vanuit de gedachte aan overvloed en luxe. Hang het op, trek het aan, en bekrachtig jezelf van buitenaf. Het is een van de deuren of kiertjes of raampjes naar buiten. Alsof er door wat je hebt aangeschaft een nieuwe frisse wind waait door je huis en lijf. Onderschat dat niet. Wacht niet tot je eerst beter bent met floreren en je sexy en optimaal voelen, doe het nu! Al is het met je laatste rooie cent. Investeer in de gezonde jij, juist als je ziek bent. Niet alleen in de ziekte zelf of in de praktische jij. De powerdress gaf mij het gevoel dat ik kon winnen. Dat er iets in mij, een vintage babe, een wereldwijf groter dan de wereld zelf mij zou redden als ik haar jurk maar vast klaar hing en aantrok. En die wereldvrouw, die sexy babe heeft dat gedaan ook!

Mij redden.

Column

Recente berichten
bottom of page