top of page

LEFWIJF: Lééf Wijf!


Lefwijf, liefwijf, lijfwijf, felwijf, veelwijf, lééf wijf… Ik vraag mij tegenwoordig toch wel vaak af of vrije, vrolijke vrouwelijkheid ook verboden gaat worden binnenkort. Vroeger als je rebelleerde of het ergens niet mee eens was, ging je de straten op met luid kabaal en veel boze leuzen om wakker te schudden en je stempel te drukken. Maar nu in het digitale tijdperk, waarin een ieder veilig verscholen zit achter zijn computerscherm lijkt het erop dat niemand meer bang is, luidruchtig zijn mening te verkondigen. Boosheid in het verkeer, achter je dichte deur en dichte raam en achter het computerscherm is nog nooit zo populair en in de mode geweest.

Rebelleren in de vorm van het ‘ergens niet mee eens zijn’ en dat boos verkondigen lijkt volledig de pan uit te reizen. Mensen schelden vreemden uit om het minste of geringste. In deze polarisatie tijd van corona wordt het enkel nog erger. De spirituele mensen hebben het over onze ‘shift’ van 3d naar 5d. En deze zomer mocht ik toevallig een paar keer getuige zijn van 5d festivals. Nog nooit zoveel dramatiek en chaos aangetroffen als daar. Wat is daar precies 5d aan, denk ik dan? En wie heeft die term 5d bedacht, voordat we het zomaar overnemen? Misschien wil ik wel naar 8d. Ik zou eerst wel eens de voorwaarden willen lezen van die nieuwe wereld. Tot nu toe trekt ie mij niet erg, want die wereld zit vol oordeel over 3d. Oordeel kennen we al. Oordeel is zo oud als de weg naar Rome. Oordeel is zo gemakkelijk. Wat is daar nu vernieuwend aan in Godsnaam? Sorry dat ik het zeg, maar oordeel is voor de dommen die niet even zelf na willen denken of vragen durven stellen.

En zo gaat dat nu ook met corona en mensen shiften inderdaad nogal vlug van ‘Stay safe, save the world, stay at home’ naar ‘Weg met de muilkorven, ze willen ons de mond snoeren, wij doen niet meer mee’. Net zo snel als de Trump-haters nu de man toejuichen omdat hij een held zou zijn. Misschien is hij wel geen vijand en ook geen held. Daar al eens aangedacht? Misschien is dat dan ook een shift van 3 naar 5?

Het stijgt mij allemaal wat naar het hoofd. De wakende wereld zoals ze zichzelf noemt die wakker is en doorheeft dat ‘ze’ ons willen ‘controleren’, vindt de mensen die nog liggen te slapen of braaf een mondkapje op doen voor de goeie vrede of gewoon omdat ze graag om zichzelf, hun gezondheid of veiligheid willen denken, ‘domme schapen’. De 'domme schapen' echter zijn blijkbaar toch ook wolven in schaapskleren want zij zeggen dingen als: ‘Draag je geen mondkapje, dan ook geen IC’. Ze wensen en verwensen elkaar tot de dood erop volgt. En wat precies is er zo wakker aan dat ‘ze’ ons willen controleren? Waar heb jij dan gelegen afgelopen decennia? Onder een steen? Dat willen ‘ze’ al duizenden en duizenden jaren. Niet internet en social media is de vijand. De vijand was ooit de radio, de tv, de onderdrukking, de propaganda, de slavernij, de elite, Rome, ga zo nog maar eens door.

Bovendien, als iedereen wakker wordt, zoals sommigen beweren, waarom moet dat dan zo boos en met luid kabaal? Vind je het niet fijner eerst eens rustig om je heen te kijken, de wakkere wereld tot je door te laten dringen en met blij gemoed en een kop koffie in de hand je vrolijke stempel te drukken? Ik persoonlijk heb een hekel om ergens wakker te worden waar iedereen al direct bij het ochtendgloren boos, bang of bedroefd voor zich uit zit te zwijgen of te roepen. Jij niet?

Want als je het mij vraagt, ook al vraagt niemand het mij momenteel, is er tegenwoordig niets zo vernieuwend, zo bevrijdend en zo allemachtig krachtig en rebellerend als blijheid verspreiden. Ik persoonlijk denk dat het binnenkort misschien wel verboden wordt om te lachen in het openbaar. Het is het gevaarlijkste en snelst werkende medicijn, tegen alles dat ziek maakt en voor alles dat leeft, groeit, bloeit en gloeit. Voeg daar wat vrouwelijkheid en vrijheid aan toe en BAM! Voor je het weet en met je boze ogen kunt knipperen heb je de basis ingrediënten te pakken van een succesvol maar vooral gelukkig leven.

Hallo geluksdriehoek. Weg dramadriehoek. Weg redders. Weg slachtoffers, weg aanklagers. Weg 3 machtige B’s! Weg Boos, Bedroefd (bedrukt) en Bang! De vierde B wordt toegevoegd: Blij! Er is niets dat zo’n allemachtig sterke stempel kan drukken als Blij momenteel. Want de wereld en de media zaait angst en boosheid en die twee strijden als het hardst om elkaar en vinden zichzelf wakkerder en wijzer dan de andere partij. Geloof mij maar dat als je jezelf wijzer vindt, je het bijna nooit bent. Heel vervelend, maar zo werkt het in het leven.

De laatste tijd word ik voortdurend gedempt en geblokkeerd op facebook. Sinds ik mijn boek Epische Erotiek uitgaf ben ik een bedreiging geworden, kort samengevat door Mr. Facebook als ‘aanstootgevend’. Ik kan geen enkele advertentie over mijn boek plaatsen, hoe ingetogen de tekst ook is. Ik kan geen filmpjes plaatsen waarin ik té vrolijk, té vrij en té vrouwelijk ben of beweeg.

Er zijn pagina’s voor pedofielen, pagina’s vol met pornografische afbeeldingen, er zijn vreselijke beelden van mishandelde dieren en uitgemergelde kinderen, maar een vrolijke, vrije vrouw is aanstootgevend. Gezonde, natuurlijke erotiek is bedreigend en 50 lefwijven en 50 lefverhalen in één boek is een absoluut bewijs in deze tijd dat vrouwen een nieuwe richting zien én inslaan. Ze wijzen en ze wijzen tot we durven kijken. Want ze lopen niet hele dagen te zemelen en te zeuren over tegenslag en wat ze allemaal niet meer ‘mogen’.

Ze pakken hun vrijheid, ze drukken hun blijheid als vrolijke kleurrijke stempels om zich heen. Ze bevrijden zich, ze gaan door, ze gaan voort, ze zetten tegenslag in actie om. Niet in reactie, maar in actie. Als je deel van de oplossing wilt zijn in plaats van deel van het probleem kijk dan altijd wat ergens onder zit. Raap de steen op die op je maag drukt en je het uitzicht beneemt. Stap uit je veilige auto, open de ramen en de deuren, leg je computer en je mobieltje aan de kant en kijk naar elkaar. De liefde, de lust en zelfs de lol kun je altijd onder alle omstandigheden verspreiden.

Zo stap je uit de dramadriehoek, je eigen geluksdriehoek binnen en geloof maar dat dát aanstekelijk werkt! Het zou wel een nieuw gevaarlijk geluksvirus kunnen worden.

Je kunt elkaar uitschelden of omhoog klappen. Je kunt elkaar bang en boos maken óf blij. Je kunt elkaar een gevoel van onveiligheid bezorgen of elkaar bevrijden. LEFWIJF doet dat. En juist in deze tijd hebben we lefwijven nodig. Vrouwen die vrij en vrolijk durven zijn. En for the record: vreugde verspreiden betekent helemaal niet dat je de andere drie b’s wegdrukt in jezelf. Je bekijkt ze, je verzorgt ze, je koestert ze, je behandelt ze, je heelt ze, maar je weet dat er niets in deze tijd zo rebels is als een vrolijke, vrije vrouw. Juist nu, juist in deze tijd.

Druk die stempel, en laat je niet langer door andermans stempels bedrukken. Ga naar buiten en maak eens iemand aan het lachen. Waarom eigenlijk niet? En besef dan als je daarna lekker ligt te luieren in je bed of hangmat dat je vandaag een echte rebel bent geweest.

JIJ bent REBELS als je vrouw bent, als je vrij bent, als je vreugde verspreidt en vooral als je liefde, lust en lol (en ook nog eens lef) combineert.


Dan word je gevaarlijk omdat je geluk verspreidt.

Dat is pas 5d! Of 6, 7, 8 of welk cijfer je dan ook maar leuker vindt...!


Comments


Column

Recente berichten
bottom of page